13: Teistmoodi IT

Indego süsteem on USA toodetud robotülikond, mis võimaldab teil vigastusest või insuldist taastuda ja kõndimisele naasta.

Robotikostüüme tehakse väikeste partiidena (mitusada aastas) ja need on üsna kallid, siis näiteks Cyberdyne maksab peaaegu 4200 dollarit, rent - 2000 dollarit kuus. See ülikond sisaldab toiteallikat ja arvutit, mis asetatakse selja taha seljakotti, samuti "elektrilisi lihaseid" - anduritega plaate, mis asuvad jala välisküljel (reie ja sääre). Kui terve inimene soovib mingisugust liikumist teha, lähevad närvisignaalid motoorsete neuronite kaudu lihastesse ja neuromuskulaarne süsteem reageerib liigeste asendi muutmisega. Kui see süsteem on häiritud, tuleb appi ülikond: selle andurid võtavad närviimpulsse ajust nahale, seade justkui "loeb" mõtteid ja muudab need signaalid kunstliigeste liikumiseks - nii saab inimene võimaluse liikuda.

Jaapani teadlased usuvad, et ülikonna kandmine võimaldab mitte ainult liikuda, vaid aitab taastada ka inimese enda motoorset süsteemi. Lihaste ja aju vaheline tagasiside viib patsiendi seisundi paranemiseni pärast insulti või seljaaju vigastust: lihaste aktiivne töö toniseerib aju. Siiani on see ainult eeldus, kuid kui see leiab kinnitust, võivad lähenemisviisid puuetega inimeste rehabilitatsioonile muutuda. Forbesi sõnul saab insuldi suhteliselt kerget mõju ravida robotülikonnaga. On juhtumeid, kui pärast patsiendi treenimist ülikonnas 6 kuni 9 kuud olid neuromuskulaarsed ühendused peaaegu täielikult taastatud. 

Euroopa rehabilitatsioonikeskused teenivad juba uue tehnoloogia jaoks palju raha. Bochumis asuva Cyberdyne Care Robotics rehabilitatsioonikeskuse juht Theodor Buelhof ütles, et poolteist tundi robotteraapiat maksab 500 eurot, kuid edasimineku jaoks soovitatakse luu- ja lihaskonna puuetega inimestel läbida 60 seansi kursus 25 tuhande euro eest. Ühelt poolt on selline teraapia Saksamaal kaetud tervisekindlustusega õnnetuste ja vigastuste eest töökohal, samuti riikliku tervisekindlustusega, teiselt poolt on ravikulud endiselt väga kõrged. "Siiani pole meil sellise ravi maksumuse vähendamise kohta mingit teavet," ütles Buelhof.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

11: Arendus- ja ärimudelid

5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid